Dit project is afgerond
Project

Lees je blauw

Geplaatst op 12 januari 2013, 20:37 uur

In 2006 was er geen bibliotheek op IJburg. Er waren toen plannen van de OBA om in 2008 op het Centrumeiland van IJburg een echte bibliotheek te openen. Enkele bewoners van IJburg vonden niet dat de 500 kinderen die toen op IJburg woonden zo lang zonder een bibliotheek mochten opgroeien. De bewoners zijn op zoek gegaan naar een ruimte om tijdelijk (voor 2 jaar) een kinderbibliotheek te beginnen. Het Blauwe Huis bood de mogelijkheid te starten en op 15 februari 2006 opende Kinderbibliotheek Lees je Blauw haar deuren met 350 boeken, die allemaal waren geschonken door vrienden en bekenden. Leuk is het om te weten dat Lees je Blauw de eerste kinderbibliotheek van Nederland was!

In 2009 moest Lees je Blauw op zoek naar een nieuwe locatie. Inmiddels was het duidelijk dat er voorlopig nog geen OBA zou komen. 150 gezinnen waren lid, en er waren ongeveer 2000 boeken, allemaal gekregen van lieve IJburgers. Vier vaste vrijwilligers waren er elke woensdagmiddag druk mee. Stoppen met de bieb was toen geen optie meer en we gingen op zoek naar een andere locatie. In oktober 2009 verhuisde Lees je Blauw naar de ruimte van de Speelotheek, die Partou toen op de Erich Salomonstraat 326-332 op IJburg opende. En vanaf dat moment groeide Lees je Blauw twee keer zo hard! We werden een stichting en kregen subsidie van het stadsdeel. Dat geld konden we goed gebruiken, want iedereen wilde opeens de nieuwste boeken van Geronimo lezen, en later werd Het Leven van een Loser een tophit. Steeds meer kinderen wisten de weg naar Lees je Blauw te vinden, zodat er in 2013 wel 700 gezinnen stonden ingeschreven en er elke week meer dan 100 kinderen op zoek waren naar de leukste boeken om te lenen. Een team van totaal 13 vrijwilligsters heeft er jarenlang veel plezier aan beleefd om nieuwe boeken te kopen en in een systeem te zetten en ze aan de kinderen van IJburg uit te lenen.

Op 26 maart 2014 opende de OBA dan eindelijk op IJburg en Lees je Blauw stopte na 8 jaar. Alle boeken zijn geschonken aan de scholen en andere instellingen van IJburg die belangstelling hebben getoond. Lees je Blauw is er heel trots op dat ze een hele generatie kinderen van IJburg heeft gestimuleerd om boeken te lezen!

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar
Klaar
Illustration
 
Deel dit: