Project

Dodenherdenking 4 mei

Geplaatst op 26 oktober 2017, 15:26 uur

Elk jaar organiseren we met een groep mensen een herdenking van de mensen die stierven als het gevolg van oorlog en vredesmissies in het buitenland. IJburg heeft geen historische plek of gebeurtenis om te gedenken. Aan de hand van de verhalen en beelden van verzetsgroep De ondergedoken camera zoeken we ieder jaar naar een invulling die de gebeurtenissen uit het verleden verbindt met het nu. 

Wil jij komend jaar meehelpen om een mooie ceremonie te maken? Stuur dan een mail aan Marcel Elsenaar elsenaar@kadans.nl of bel 06-23091515

Toelichting

2018 is het Jaar van Verzet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de rechtsstaat buiten werking gesteld. Er was sprake van willekeur, vervolging, terreur en moord. Verreweg de meeste mensen probeerden er het beste van te maken en gingen zoveel mogelijk door met hun dagelijks leven. Een kleine groep kwam in verzet. Kwam op voor de rechten van anderen. Verzette zich tegen onrecht en onrechtvaardigheid.

Waarom ging men in verzet? Hoe gevaarlijk was het om in het verzet te gaan? Voor welke keuzes kwam men te staan? Wat kunnen wij daarvan leren? Vraagt deze tijd ook om mensen die tegen de stroom in opkomen voor de rechten van anderen? Wat betekent dit voor onze vrije, open, democratische rechtsstaat? Deze historische en actuele vragen staan centraal tijdens het Jaar van Verzet.

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Lopend
Illustration
 
Deel dit: