kompas op ijburg
THEMA: Schoonhouden. In dit thema zijn 21 wensen. Toon me alle wensen binnen dit thema

Een schone wijk met meer gevoel van eigenaarschap bij ons allemaal

Als we kosten voor gebruik en schoonhouden van onze wijk inzichtelijk maken voor alle bewoners onstaat er meer aandacht voor dit onderwerp. Vervolgens moet duidelijk worden hoe wij als bewoners deze kosten betalen en moet er een systeem komen waarbij we op onze bijdrage aan deze kosten direct kunnen besparen door zelf onze buurt schoner te houden.

Hoe; Door elkaar aan te spreken en onze kinderen er bewust van te maken.

Voorbeeld: de schade aan openbaar meubilair tgv vuurwerk. Wat waren de kosten? We stellen een target voor 2014 en een beloning als we dat realiseren.
30
wens
Ik heb deze wens ook
 • Lieneke Koornstra - de Doelder zegt: Ik deel deze wens ook en ben daarom het project IJburg Schoon begonnen. Je kunt hier alles over lezen op: http://halloijburg.nl/project/2606/ijburg-schoon https://www.facebook.com/groups/1719971701666970/ Doen jullie mee? Samen kunnen wij in onze wijk afvalbergen verzetten en zo vormgeven aan deze wens. Vriendelijke groet, Lieneke
 • Yolande Emmelot zegt: Aan een schone leefomgeving draag je zelf bij. Bewustwording, ook bij kinderen, en het goede voorbeeld geven helpt. Dus: laat scholen actie ondernemen en laat ouders/bewoners meedoen.
 • Harold Klaassen zegt: Laten we het aantrekkelijk houden van onze leefomgeving ook vooral leuk maken. Organiseer een buurt BBQ na een dagje je straat gezamenlijk te hebben schoongemaakt. Zo leer je elkaar ook nog eens beter kennen.
 • Paul Engel zegt: Nederlanders zijn zuinig. Als wij zelf invloed kunnen hebben onze kosten, dan zullen we meer geneigd zijn in actie te komen. Ik zou het mooi vinden om het idee van Robert uit te proberen.
 • Ga met elkaar het gesprek aan over de realisatie van deze wens

  Didi Spieksma zegt op 14 augustus 2014:
  Wie wil meedenken over de invulling van natuur- en milieuprojecten op IJburg ? Binnen stadsdeel Oost ben ik verantwoordelijk voor natuur en milieu educatie.
  Stuur mij een mailtje en in neem contact met je op.
  Ik ben bereikbaar op d.spieksma@oost.amsterdam.nl.

  Yolande Emmelot zegt op 2 maart 2015:
  Onderzoek wijst uit: zooi trekt zooi aan. Met andere woorden: waar al troep ligt, wordt meer troep neergegooid.
  Ik vind het vreselijk om te zien dat op allerlei mooie plekken, langs oevers, in het park, bij speelplekken allerlei rotzooi, afval ligt. Hoe krijgne we het voor elkaar dat deze vervuiling stopt en teruggedraaid wordt? Ik zou de scholen willen aanschrijven om met een klas te gaan opruimen. En ik wil daar zelf dan ook wel een paar keer aan meedoen. Wie nog meer? Ook ene goeie actie uit educatief oogpunt....

  Lieneke Koornstra - de Doelder zegt op 2 maart 2017:
  Het is hier al een tijdje stil... Maar de wens verdient nog wel de volle aandacht gezien het vele zwerfvuil op IJburg. Reden voor mij het project te starten Schoon IJburg, zie:

  halloijburg.nl/project/2606/ijburg-schoon

  https://www.facebook.com/groups/1719971701666970/

  Doen jullie mee? Samen kunnen wij afvalbergen verzetten en aan onze gezamenlijke wens vorm geven.

  Vriendelijke groet, Lieneke

  Lieneke Koornstra - de Doelder zegt op 20 maart 2017:
  25 maart a.s. is het zo ver, dan is het Landelijke Opschoondag en dus een goed moment om samen aan de gang te gaan voor een mooi schoon IJburg.

  Doe je mee? Kom dan om 14:30 uur naar restaurant NAP, waar niet alleen door de gemeente beschikbaar gestelde materialen zullen klaarliggen maar waar ons ook door het restaurant een kopje koffie/thee wordt aangeboden. Daarna gaan we aan de slag. De gemeente zorgt voor een hapje voor onderweg. Om 17:00 uur wordt iedereen weer terugverwacht bij NAP om de materialen weer in te leveren en eventueel nog wat na te praten en voor eigen rekening iets te gebruiken.

  Kom je helpen? Laat het weten, hetzij met een reactie hieronder, hetzij in de projectgroep IJburg Schoon.

  Zowel kinderen, tieners als volwassenen zijn van harte welkom!

  Graag ook een berichtje over met hoeveel personen je komt en of het hier om lange of korte personen gaat.

  KOM OOK IN ACTIE, OP EEN SCHOON IJBURG VOEL JE JE LEKKERDER.

  Lieneke Koornstra - de Doelder zegt op 8 september 2017:
  Een schone wijk met meer gevoel van eigenaarschap bij ons allemaal...
  Is dat echt wat je wilt?
  Tot 15/09 a.s. is het mogelijk projecten ter verbetering van Amsterdam in te dienen voor het gebiedsplan 2018. Vandaar dat ik het projectplan IJburg Schoon heb ingediend. Het is natuurlijk fantastisch als er veel respons komt waaruit blijkt dat er een groot draagvlak is voor het project IJburg Schoon. Fantastisch als IJburg op je steun mag rekenen!
  https://halloijburg.nl/project/3689/ijburg-schoon


  Lieneke Koornstra - de Doelder zegt op 6 oktober 2017:
  Met een groepje van acht sloegen we op 5 oktober aan het brainstormen over hoe de inzet te intensiveren en te verbreden om ons geliefde IJburg schoon te krijgen. De sfeer zat er goed in en de ideeën rolden over de tafel. Omdat Jeske Bloem tot de aanwezigen behoorde, ontstond de mogelijkheid om ideeën die al binnen Cocasa leven over de aanpak van de zogenaamde hotspots, gekoppeld worden aan suggesties over hoe het zwerfafval van de straat te krijgen. Het uiten van ergernis bleef uiteraard niet achterwege, maar ook dat leverde steeds weer tot nieuwe suggesties.

  • Adoptanten werven om één of twee keer per week een stukje van hun straat zwerfafvalvrij te maken (vuilgrijpers en vuilzakhouders te verstrekken door de gemeente)
  • Per huizenblok minimaal twee en maximaal drie mensen vragen om het sleuteltje te beheren van de containers waarbij dit huizenblok is ingedeeld (hiermee zijn deze mensen tevens containeradoptant)
  • Per huizenblok groenploegen werven, zodat de straten gezelliger worden, zoals inmiddels de Lumièrestraat
  • Een vuilstortplaats op IJburg
  • Op ludieke manier zichtbaar maken wat we niet willen, bijvoorbeeld met stickers op de containers, affiches (à la Loesje), vlaggetjes in hondendrollen
  • Wedstrijden onder kinderen wie de meeste plastic flesjes inzamelt, of blikjes, met een leuke beloning
  • Samenwerking zoeken met andere organisaties, zoals Foudation Plastic Soup, na inventarisatie welke organisaties er inmiddels zijn
  • Contact zoeken met hondenbezitters die andere hondenbezitters wel willen aanpreken op wat we niet willen, bijvoorbeeld dat de drollen van de trouwe viervoeters in een zakje worden gedaan dat vervolgens bij een boom of in de struiken wordt gemikt
  • Gemeente vragen depodogs (speciale bakken voor hondenpoep met opruimzakjes) te plaatsen
  • Containers en prullenbakken aantrekkelijker maken om de rommel in te gooien (blikvangers bij wandelpromenade, bij basisscholen in de vorm van een beest)
  • Duidelijkheid scheppen over wat in welke container moet (kleuraanduiding, stickers aanbrengen met korte beschrijving wat er in de betreffende container moet)
  • Duidelijkheid scheppen over tussen welke tijden precies grof vuil kan worden aangeboden
  • Meer containers voor plastic en papier
  • Ingangen vinden bij scholen om deze te betrekken

  En dit alles natuurlijk naast de suggesties die er al eerder waren!
  Samen met de medeorganisator van deze brainstormavond, Marinus Knulst, zal ik binnenkort om de tafel gaan om te kijken hoe we met dit alles verder aan de slag kunnen.

  P.S. Heeft u al gestemd voor het projectvoorstel IJburg Schoon?
  Dat kan nog tot eind deze maand, maar ach, waarom nu niet meteen doen ;)
  Hiervoor moet u wel eerst inloggen op: https://halloijburg.nl/
  Daarna is het een kwestie van zeg maar Ja tegen het leven eh.. in dit geval tegen het projectvoorstel: https://halloijburg.nl/project/3689/ijburg-schoon
  Praat ook mee over de realisatie van deze wens. inloggen of aanmelden


  Mensen die deze wens delen (30):

  ) Ninon Vermeulen (wil helpen)
  ) johanna bruin (wil helpen)
  ) Lieneke Koornstra - de Doelder (wil helpen)
  ) Yolande Emmelot (wil helpen)
  ) Jabik de Vries (wil helpen)
  ) Karel Baracs (wil helpen)
  ) Linda Vosjan (wil helpen)
  ) Lonneke Hendriks (wil helpen)
  ) Michel Vogler (wil helpen)
  ) Paul Engel (wil helpen)
  ) Camiel Braun
  ) Maaike Reuvers
  ) Martha van Scheppingen
  ) Maureen Linthout
  ) Dorothé Boellaard
  ) Evelien Arends
  ) stefanie knoren
  ) Marisa Huijbreghs
  ) Jessamijn Alberts
  ) Fleur Gabru
  ) Astrid De Groot
  ) Sharon Battermann
  ) Alwin Keizer
  ) Riny van der Heide
  ) Piet van der Werf
  ) Corin ten Hoeven
  ) Ellen Weers
  ) Harold Klaassen
  ) Robert Borghuis
  ) saskia swart


  Wil jij ook helpen? Dat kan. Nadat je bent ingelogd, kan je hier aangeven hoe je betrokken wil worden. inloggen of aanmelden